måndag 19 maj 2014

Öland i Maj = kryss

I fredags så åkte jag på en skådarresa till Öland...Jag hade ganska höga förhoppningar och hade tänkt mig en hel del nya kryss..När jag kom fram till Ottenby var det första jag såg en smalnäbbad simsnäppa (kryss)...Jag stannade och tittade in i trädgården på vägen ner mot gömslet och där i solen satt en mindre flugsnappare (kryss)...En kvinna kom förbi och frågade vad jag tittade på och hon berättade att det satt en Blåhake och sjöng vid gömslet...Jag nästan sprang dit...Det var inte helt lätt att få se den i gräset...Typ alla andra runt mig såg den och efter att jag fick lite hjälp, även jag...(kryss) Efter en liten stund hoppade den snällt fram och lät sig bli fotograferad...Mycket vacker...

När jag kom tillbaka till parkeringen var det lite uppståndelse bland folket...Det visade sig att det satt en skedstork ute på stranden, det första fyndet här sen 1960-talet...(kryss)

Kände mig väldigt nöjd när jag kom fram till vandrarhemet..Avslutade kvällen med att lyssna på kornknarren som spelade för full hals på fälten utanför...

Lördag

Var uppe tidigt och stod en stund på strandet och fick se både roskarl och mosnäppa...Efter några timmars misslyckat sökande efter halsbandsflugsnappare som enligt tidigare larm skulle häcka i holk 136, som visade sig vara en vanlig svartvit gav jag upp och började min resa norr över...

På vägen upp fick jag se min efterlängtade ängshök...Det visade sig vara tre stycken, två hanar och en hona som födosökte... En av hanarna kom väldigt nära bilen där jag stod och njöt...(kryss) När jag kom fram till vandrarhemet var ingen där...Efter ett telefonsamtal med ägarna fick jag en stuga för samma pris som ett rum...Nackdelen var att dom ville att jag skulle betala kontant till en av dom andra gästerna och jag hade bara kort...Ja ja det fick bli morgondagens problem för jag hade en helt ny udde att utforska...Det visade sig vara väldigt vackert men det fanns inte så mycket fågel...Synd...

Söndag

Efter en tidig morgon vid udden som inte gav något nytt skulle jag försöka få ut pengar i den lokala ica butiken...Det sket sig kan man säga...Dom ville inte alls släppa några kontanter och närmsta bankomat låg två mil därifrån...Skulle inte tro det...Jag tänkte inte köra fyra mil för att ägarna inte var på plats...Ett telefonsamtal löste det och jag fick föra över pengar när jag kom hem istället...Visst är det underbart med landet och tilliten, så skulle det aldrig fungera i stora Göteborg...

Jag hade fått ett tipps på en sjö där det skulle finnas halsbandsflugsnappare och efter två timmar i duggregnet satt den där...(kryss) Nu kunde jag börja bege mig hemåt...Då kom regnet...Det öste ner ändå stannade jag till på vägen och försökte se vitvingad tärna...Det gick inte alls...Dels såg jag knappt ut genom rutan och det var helt dött över sjön...

Regnet följde mig hela vägen hem och gjorde resan lite besvärligare än jag tänkt mig, men det gick...

En kul helg med 65 olika arter, 14 års och 6 livskryss... 119 mil lyckades jag köra...


Smalnäbbad simsnäppa

Mindre flugsnappare

Blåhake

Rödbena

Större strandpipare

Roskarl

Grönsångare

Ängshök

Ängshöks hane

Törnsångare

Långe Erik på ölands norra udde

Huggorm

Solnedgång

Halsbandsflugsnappare

Halsbandsflugsnappare

Inga kommentarer: