onsdag 10 juni 2015

Rödhuvad törnskata...

När Freddy ringde mig vid elva-tiden idag och upplyste att det fans en rödhuvad törnskata i Kungälv, var det bara att tacka för i dag på jobbet och flexa ut... 
När jag kom fram var det en del skådare uppställda på rad mitt emot en stor hög med ris ... Det visade sig att den suttit där inne den senaste halvtimmen inskrämd av en sparvhök, så det var bara att ställa mig med resten av gänget och hoppas på det bästa...Efter ungefär 10 minuter började den att röra på sig igen och hoppade fram och visade upp sig... Efter 50 sekunder tyckte den att det fick räcka och flög iväg bort...Tur att man var på hugget... Dryga halvtimmen senare hittades den igen mitt ute på ett gräsfält fast nu var den några hundra meter bort istället för 15 som den var innan... Som bäst med lite förflyttning blev det runt 100 meter, men eftersom det var en så vacker fågel och solen sken så hängde jag kvar en tag och tittade mig mätt...Det blev ett väldigt oväntat nytt kryss och ett steg närmare det stora målet...
Detta är den tredje törnskata sorten jag ser...Den vanliga törnskatan ser jag varje år på Öland och förra året var vi i Stockholm och tittade på svartpannad törnskata...Har jag tur kan det nog bli fler..


Törnskata

Svartpannad törnskata

Inga kommentarer: