fredag 1 januari 2016

Slaguggla...

Då var det ett nytt år igen och som vanligt känns det ganska spännande. Förra året hände det ju en massa kul grejer som mitt 300 kryss, ny kamera och att vi flyttade till Stockholm. Nu håller vi som bäst på att boa in oss i vår nya lägenhet  här i Bagarmossen. 

Ett nytt år betyder också en ny årslista. Förra året såg jag 239 olika fåglar i Sverige var av 27 var livskryss. Men som sagt i dag börjar den nya och då måste man ju ut direkt och kolla läget. Eftersom ugglor är favoriterna så ville jag plocka in ett nytt livs kryss i slaguggla redan från början. Det fick bli ännu en tur till Hågadalen utanför Uppsala. På vägen från bilen till ängarna där ugglorna brukar vara träffade jag två andra skådare som sa att både lapp och slagugglan var på plats. Såklart var bara lappugglan kvar när jag kom fram.Slagugglan hade flugit in i skogen.Så det var bara at börja leta efter den. Från klockan nio till klockan ett smög jag runt i skogen och hann med att gå vilse och fylla mina skor med vatten utan att få se någon uggla. Trött, blöt, kall och hungrig bestämde jag mig för att det var dags för plan b. 
Vilken gick ut på att jag ställer mig på ängen och väntar ut den istället. Efter tjugofem minuter kommer plötsligt en uggla flygande ut ur skogen och slår en sork ca femtio meter framför mig. Självklart var det en lappuggla igen. Typiskt att det var fel uggla. fast den är väldigt vacker och titta på. Medan jag står och fotar och tittar på ugglan kommer fler människor fram och tittar med mig. Vi blir ett litet gäng och stämningen är glad och jag fick till och med en klapp på axeln för att jag hittade den. Fast det var ugglan som själv valde att komma ur skogen för att få lite kvällsmat.  

Efter en stund när folk börjar gå där ifrån ropar några tjugo meter ifrån oss "Slagugglan sitter här". Efter en snabb språngmarsch så satt den mycket riktigt där på en hästskylt en bit bort. Vilken lycka.. Kryss. Snacka om lyx skådning när man kan se både lappuggla och slaguggla samtidigt. Ugglorna däremot såg inte varandra för det var buskar i vägen. På vägen tillbaka till bilen sitter ytterligare en lappuggla. Det är antagligen mellan två och fyra lappisar i området vilket är helt sanslöst häftigt. Bra start på ett nytt härligt år.

God fortsättning på er...

Första Lappugglan

Andra Lappugglan

En joggare sprang precis förbi under trädet. Bäst att göra sig smal.

SlagugglaTredje lappugglan

Inga kommentarer: