lördag 9 augusti 2014

Galna kor och tre ägretthägrar...

Häger nummer fyra i år är kryssad och det blev ägretthäger vid Hornborgasjön som väntat.
Såg i min krysslista att jag var där den 8/8 förra året också och letade och kommer ihåg att det ösregnade hela tiden...I går när jag lämnade Göteborg vid 13-tiden sken solen och vädret var perfekt, när jag kom fram regnade det kraftigt...Vad är det om? Måste det alltid regna just när jag åker dit och regnar det alltid den 8/8 varje år? det är sånt man kan lura på...
Det var bara att dra på sig regnstället och ge sig ut ändå för man kan ju inte vända om igen eller bara sitta i bilen och hoppas att det ska gå över...Nu hann jag gå kanske femtio meter så såg jag två vita större fåglar flygande några hundra meter ut över sjön, det måste ju vara ägretthäger...Upp med tubkikaren för att kunna se bättre och visst var det så...Då kunde jag slappna av lite och promenera längs vandringsleden för att försöka komma närmare...Efter ett tag slutade regnet och det blev genast väldigt varmt...Jag kunde se att det till och med var tre ägretter som fanns ute i våtmarken...Det satt även två fiskgjusar på grenarna och torkade...Ett femtiotal meter från där jag stod och spanade var det en stor flock med kor som tittade misstänksamt på mig och dom började helt plötsligt att närma sig mer och mer..Vilket resulterade i att jag börjar sakta dra mig tillbaka...Detta blev något knepigt startskott för dem, för nu började dom öka sin takt mot mig...Jag har ganska stor respekt för kor, kvigor eller vad det nu var så när jag rundade ett buskage så börjar jag springa mot säkerheten, en grind två hundra meter där i från...Då börjar hela gänget springa efter i rasande fart, usch va obehagligt...Med kanske bara tio meter till godo lyckas jag komma bakom grinden med blödande hand och andan i halsen...Det är inte heller första gången som fågelskådare blir jagade...Se  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16864807.ab  Om dom visste att jag är vegan och varken äter eller dricker dom så kanske vi hade kunnat vara vänner, vem vet..Spännande var det i alla fall...

Efter detta lilla träningspass åkte jag till andra sidan sjön och hade en mycket lugnare promenad...Såg en vårtbitare för första gången sedan jag var liten och var på farmor och farfars land på Bokenäs vilket var häftigt ...

Lärdomen av denna dagen är sluta att äta och dricka djur, för man vet aldrig när dom tar ut sin hämnd!!!

Fiskgjuse

Ägretthäger

Kossor på jakt

Tre ägretter och en gråhäger

Vårtbitare

Brun kärrhök

Inga kommentarer: