onsdag 25 mars 2015

Brandkronad kungsfågel och ugglelyssning...

Direkt efter middagen stack jag snabbt iväg till komposten vid Välenkolonin ...Det hade nämligen gått ut ett larm om en brandkronad kungsfågel.. Jag har sett den som hastigast på Öland men inte lyckats få någon bild på den... Efter bara några minuter på plats så hoppade den runt i buskarna...En väldigt söt liten fågel..

Efter detta åkte jag och Isa till skogarna utanför Alingsås och Rödeneplatån för att ta en promenad och lyssna efter ugglor, speciellt pärluggla som skall finnas någonstans i området...Vi ställde bilen när min gps sa att vi var framme, själv hade jag ingen aning vart vi var... Eftersom klockan bara var halv sju så var det ljust nog för en promenad... Efter en stund blev det snabbt mörkare och det kändes säkrast att gå tillbaka mot bilen innan det blev kolsvart, för då kanske vi inte skulle hitta den igen...En morkulla flög över med sitt sköna läte annars vara det ganska lugnt i skogen... morkulla läte 
Isa som precis som jag är lite mörkrädd fick lägga sig i bilen i tryggheten, så att hon inte skulle bli för rastlös och beklaga sig högljutt....Jag träffade en äldre man som också var där för att lyssna och det kändes ganska tryggt...Lite drygt hundra meter från oss stannade två andra bilar och jag misstänkte att det också var lyssnare...Halv åtta ropade en kattuggla två gånger och sen var det tyst igen... kattuggla läte 
Efter detta drog dom två bilarna iväg...Mannen som lyssnat med mig tog en sväng med sin bil vidare in i skogen och jag var själv igen...Plötsligt hör jag steg som närmar sig i mörkret, ganska läskigt faktiskt...Det var inget farligt som tur var utan ytterligare två gubbar som kom för pärluggla...Nu vet jag inte riktigt vad för farligt det kunde vara, men jag var ganska säker på att det hade ville mig illa och att det skulle slutat med att jag blev uppäten.. Snacka om att ha livlig fantasi och förmåga att skrämma upp sig själv...Det första dom sa var att: vi pratade med dom som åkte härifrån och dom hade precis hört pärlugglan klart och tydligt, det borde du också ha gjort runt halv åtta... Va skumt hade jag verkligen missat den...Jag förklarade för dom att det enda jag hört spelat var kattugglan...Då kom han som jag träffade först tillbaka och blev jätteupprörd... Det hade minsann inte varit någon pärluggla som spelat och dom måste ha tagit miste på ugglelätena...Det kändes skönt att få lite uppbackning av honom...Nu var vi fyra som stod och frös i mörkret och lyssnade på ingenting...I bland undrar jag lite vad jag håller på med...Det hade varit så mycket varmare och bekvämare hemma i soffan...Strax innan nio kände jag att jag fått nog och tänkte ge upp och sätta mig i bilen, då började pärlugglan sitt spelande...Jag fick en rysning över hela kroppen och kylan i byttes mot värme.. Det var helt underbart och det blev så tydligt varför jag stod där... Lyssna själva och njut...  pärlugglans sång

Bilresan hem gick väldigt lätt efter en sådan naturupplevelse...

Brandkronad kungsfågel

Som en liten punkare tittar den tillbaka


Morkullan flög förbi

Inga kommentarer: