onsdag 20 juni 2018

Mindre lira...

Jag var och havsskådade på Hönö igår kväll. Det var första gången som jag provat att åka dit på  sommaren, även första gången på kvällstid. Det blåste västliga vindar med byar upp till tjugo sekundmeter, så förutsättningarna var riktigt bra. Mitt stora mål med kvällen var mindre lira, som jag efter lite efterforskning förstått visar sig mestadels under sommarstormarna.
Det hade rapporterats mindre liror i måndagskväll och även igår under dagen. Sista larmet kom precis när jag parkerade bilen. Väl framme i vindskyddet fick jag nästan en garanti om att få se en av en erfaren havsskådare som hette David. Det visade sig att han hade helt rätt. Jag fick se fem stycken under dom tre timmarna jag var på plats.  Kryss. David som varit på plats hela dagen hade fått se 12 stycken sammanlagt. Det är väldigt häftigt.
Med detta nya kryss kom jag upp till 330 på min Sverigelista. Det känns väldigt bra och ganska stort tycker jag.
Nu var det inte bara mindre lira som var ute och flög i stormen. Jag fick även se både kustlabb och storlabb, stormfågel, havssula och smålom. Så när solen var på väg ner vid horisonten lämnade jag kråkudden för den här gången med ett stort leende på mina läppar.

Havssula

Smålom

Storlabb på långt avstånd.

Inga kommentarer: