tisdag 9 februari 2021

Roadtripp med kryss...

I helgen var jag på en fyra dagars roadtrip i Skåne och Småland. Vi började med att släppa av Stina i Helsingborg, innan jag och Enya kom fram till Vomb. Där sov vi första natten på vårt vanliga ställe.  På morgonen gick vi runt och fågelskådade lite och sträckte på benen. Som tur var hade ån inte frusit till is i kylan, så det var en del fåglar på plats. Efter detta begav vi oss till Sjörröd utanför Hässleholm för att titta på en svarthalsad trast. Den var ett nytt kryss för mig vilket är kul. 
Nästa stopp på resan var Hörnebo skiffergruva i Småland. Det var häftigt med all is som hängde och växte från golvet. Enya var inte så sugen på att gå in i mörkret, så hon fick passa väskan utanför. I Gruvgången hittade jag tre övervintrande fladdermöss som var väldigt söta. Det snötäckta landskapet utanför gruvan var så vackert i solglittret. 
Det blev ett snabbstopp vid slottsruinen efter Stureättens gamla jaktslott utanför Sävsjö, innan vi stannade för natten i Store mosse nationalpark.
Efter ett stjärnklar natt med -17 utanför bilen, var vi redo för lite vandring runt i nationalparken. Jag har varit här flera gånger innan men aldrig fått uppleva det snötäckt. Det gjorde faktiskt ont i ansiktet efter en stunds vandring i kylan, så vi bestämde oss för att åka tillbaka till Skåne efter lunchen. Precis innan vi skulle åka så kollade jag mitt bird-alarm. Det satt en tornuggla i ett buskage i Skanör endast 3 timmar bort. Gissa om jag fick fart. Det kom ett larm på vägen att den satt kvar och det gjorde den även när jag kom fram.
Vilken lycka. En riktig önskefågel som jag inte trodde att jag skulle få se. Det blev till och med några bilder på den i murgrönan. Häftigt att få två kryss på en helg. Sista natten fick bli i Vomb igen. På söndagen var det så dags för att bli en komplett flock igen, så vi hämtade upp Stina och åkte hem.

Tänk att det gör så mycket att ta en semesterdag och förlänga helgen lite. Det har varit ovanligt kallt ute men väldigt vackert med all snö och en klarblå himmel. Inne i bilen har vi haft det varmt och mysigt med film och snacks. Man kan ju ha det värre.

Två vita storkar som kurar ihop för natten

Morgon i Vomb

Solen är på väg upp


Ägretthäger

Svarthalsad trast

Småland

Fladdermus

Hörnebo skiffergruva


Enya passar min väska

Ingången till gruvan

Stureättens gamla slott

Morgon i Store Mosse nationalpark

Även här går solen uppEkorreSkogsmus

Enya gillar att kolla vad som finns på toppen

Snölandskap

Tornuggla

Ett av mina häftigaste kryss

KrankesjönInga kommentarer: