måndag 18 augusti 2014

Kustlabb, höksångare och göktyta...

Ännu en Ölandshelg är över...Tidigare i veckan hade det rapporterats en hel del spännande arter som jag inte har, men det ändrar sig från dag till dag tyvärr..När jag kom ner i fredags så hade några av dom tyngsta arterna redan dragit vidare men man får ju göra det bästa av situationen och leta på...Det jag inte riktigt hade räknat med var att det skulle blåsa kraftiga västliga vindar hela helgen..Inte direkt det optimala för fågelskådning..Man vill ju mycket hellre att det skall blåsa in roliga saker från havet..
Fredagen gav inga nya kryss men väl en ängshök, havsörn och tordmule...Solnedgången över havet var mycket vacker...Jag fick ett stort fyrabäddsrums rum för mig själv på vandrarhemmet vilket kändes väldigt lyxigt, om nu boende på ett vandrarhem kan vara det...

Lördagen började jag tidigt som sig bör.. Efter lite letande efter höksångare vid södra lunden som inte gav något åkte jag till södra udden för att se vad som skulle sträcka förbi...Det blev skräntärna, sparvhök, och en kaspisk trut...Jag träffade en trevlig kille som hette knut och vi bestämde att vi skulle åka bort och leta höksångare efter han ätit sin frukost...Då såg jag på mobilen att dom sett en här i fyrträdgården... Medan han åt upp så gick jag iväg för att leta..På vägen träffade jag ett äldre par som tipsade om var vid södra lunden höksångaren skulle synas bäst... När jag stått en stund och letat kom knut springande, dom hade fångat höksångaren i nätet och ringmärkt den och visade just nu upp den vid fågelstationen..Det visade sig att den äldre mannen i paret hade letat efter mig och att dom skulle hålla den lite till för att jag också skulle få se den...Sådant blir man varm i hjärtat av...Jag fick se min höksångare på riktigt nära håll och jag var nöjd...
Knut och jag tänkte, att då åker vi bort och parkerar vid södra lunden och promenerar till en annan strand för att kolla efter Vadare...Vid parkeringen fick vi veta att det precis setts en göktyta och den har jag inte så vi anslöt oss till letandet...Efter några minuter hittade faktiskt jag den i en enbuske ungefär tjugo meter bort...Då kände jag mig både stolt och nöjd..Resten av dagen blev det inga nya kryss, men jag fick se några årsnya som trädgårdssångare, ljungpipare, kustpipare och myrspov...Det blev faktiskt en lugn kväll på rummet med min bok för det blåste om möjligt ännu mer...

Söndagen var det udden som gällde och jag träffade Knut igen.. Det blev ännu ett kryss i Kustlabb, dom var tre stycken som jagade runt..

Jag åkte tillbaka till vandrarhemmet strax innan tio för att städa rummet och lämna nyckeln...Passade också på att äta min lunchlåda innan jag skulle hemåt..Två resultatlösa stopp senare lämnade jag Öland för denna gången och åkte hem...

Även om helgen inte riktigt blev som jag tänkt mig pga blåsten, så var jag ganska nöjd...Dels fick jag träffa väldigt trevliga människor och fick ju i alla fall se 97 olika arter, varav tre var nya kryss och sju var årskryss...Den 17 aug förra året hade jag sett 196 olika arter, i år samma dag så ligger jag på 202..Det blir spännande att se om det blir nytt personligt rekord i år och hur nära 300 livskryss jag lyckas komma..

Tordmule

Solnedgång

Långe Jan

Skräntärna

Höksångare

Trädgårdssångare

Myrspov

Inga kommentarer: