lördag 30 december 2017

Vitryggig hackspett...

I går morse vid femtiden gav jag mig iväg mot Närke. Jag skulle nämligen på hackspett-safari i Garphyttans nationalpark. Det fanns chans att få se sex stycken olika vilket är väldigt häftigt. Den största anledningen att jag åkte dit var att det finns en vitryggig hackspett där. Det är på listan över våra hotade arter och är väldigt ovanlig. Sen att den kan vara väldigt svår att upptäcka kunde ju inte få hindra mig från att försöka.
Jag var framme vid nio tiden och då hade den setts vid något som heter skomakartorpet drygt en kilometer från parkeringen. Jag träffade en farbror som hette Conny som kunde området och var villig att visa mig vägen. Efter ungefär 200 meter hördes en hackspett ropa. Conny sa att det var tretåig hackspett och den har jag inte på min årslista. Vi delade på oss och smög mot ljudet och precis innanför trädridån satt en hackspett på en stock på marken och hackade. Men det var inte tretåig utan vitryggig!!! Snacka om tur. Jag drog av några bilder och smög bort till Conny. Han larmade ut den och jag försökte hålla koll på den, men skygg som den är försvann den nästan omgående innan folk hann fram till oss. Trots att det var massa folk som letade hela dagen syntes den inte mer. Ibland har man tur. Nytt livskryss. Jag hann att få se både tretåig, större hackspett och spillkråka innan jag åkte in till vandrarhemmet i Örebro för att sova.

Imorse var jag tillbaka i nationalparken vid åtta tiden och fick faktiskt se vitryggig en gång till. Men den roligaste i dag var gråspett. Det blev en bra lite resa med fem olika hackspettar och lite annat smått och gått.

Vitryggig hackspett

Tretåighackspett

Spillkråka


Vitryggig dag två

Vitryggig hackspett

Gråspett och stjärtmesar

Gråspett

Domherre

Gryningen

NationalparkenInga kommentarer: